Pracownia kulinarna

Pracownia kulinarna

styczeń

22 stycznia uczniowie klasy 7 korzystali z pracowni kulinarnej Laboratoriów Przyszłości. Uczniowie samodzielnie wykonali ciasto naleśnikowe a następnie smażyli pyszne naleśniki.   Każdy mógł skonsumować je z przyniesionymi dodatkami, wśród których były dżemy, nutella czy banany.Kulinarna przygoda bardzo się wszystkim podobała.


grudzień

Pracownia kulinarna zapełniła się przepysznymi świątecznymi piernikami.

Uczniowie klasy ósmej już kilka dni przed Wigilią przygotowali samodzielnie ciasto na pierniczki, które upiekli i udekorowali, by móc delektować się nimi podczas Wigilii Klasowej. Korzystając z pracowni  uczniowie mają możliwość wykazania się swoimi talentami kulinarnymi.

Dnia 16 .12.2024r. uczniowie klasy 5 spędzili wspaniały dzień na pieczeniu i dekorowaniu pachnących pierników.To była nie tylko świetna zabawa, ale także okazja do rozwijania kulinarnych umiejętności i pracy zespołowej. Kreatywność i zaangażowanie piątoklasistów zaowocowały pięknymi i pysznymi piernikami.
12 grudnia grupa przedszkolna „Misie” wykonała świąteczne pierniczki.

listopad

Wykorzystując zaplecze pracowni kulinarnej grupy przedszkolne przygotowały Dzień Zdrowego Śniadania Zdrowe śniadanie w przedszkolu było wspaniałą okazją do promowania zdrowych nawyków żywieniowych.


wrzesień-październik

Klasa 8 przygotowała wiele pyszności takich jak sałatka ze świeżych warzyw, wrapy wypełnione szeroką gamą warzyw, pyszne ciasteczka z gorzką czekoladą oraz galaretki z owocami.

W ramach programu Laboratoria Przyszłości klasa I 15.10.2024 r. wykorzystała wyposażenie pracowni kulinarnej do przygotowania sałatki owocowej. Uczniowie uczyli się prawidłowego i bezpiecznego posługiwania się przyborami kuchennymi. Nabyli umiejętności właściwego przygotowania i sprzątania stanowiska pracy.

 


maj i czerwiec

W maju pięcio i sześciolatki w ramach programu Witaminki przyrządziły  pyszny smoothie ze szpinaku i banana oraz ciasto szpinakowe.

W czerwcu  przyrządziły  twarożek z  rzodkiewką i pastę z groszku konserwowego.

kwiecień

25 kwietnia uczniowie klasy V podczas lekcji wych.fizycznego,korzystali z pracowni kulinarnej.W ramach programu ,,Trzymaj formę” uczniowie przygotowali pyszne sałatki i przekąski

Uczniowie klasy1 prowadzili hodowlę rzeżuchy, a następnie 23.04.2024 na zajęciach rozwijajacych kreatywność samodzielnie robili wiosenne kanapki na śniadanie.

W związku z obchodami Światowego Dnia Języka Angielskiego i zorganizowanego w szkole Międzyszkolnego Konkursu 'Culture Master’ uczniowie klasy 5 zaangażowali się w przygotowanie poczęstunku dla uczestników konkursu w szkolnej pracowni kulinarnej.

Dzięki pracowni kulinarnej przedszkola obchodziły dzień marchewki przygotowując pyszną i zdrową sałatke.

marzec

Dnia 20 marca klasa 8 na zajęciach kształtujących kreatywność korzystała z pracowni kulinarnej. Tym razem uczniowie przygotowali pyszne naleśniki, które konsumowane były z dżemem śliwkowym i wiśniowym.

 

luty

Na lekcji języka angielskiego klasa VI wykonała spagetti. Cały przepis i polecenia były  w języku angielskim.

styczeń

Dnia 10 stycznia klasa VI na zajęciach kształtujących kreatywność przygotowywała oraz konsumowała naleśniki. Uczniowie samodzielnie przygotowali ciasto a następnie smażyli naleśniki. Jako dodatki wykorzystaliśmy dżemy, nutellę i owoce. Efekty tej kulinarnej przygody wszystkim smakowały.

Grupy pięciolatków i sześciolatków w styczniu korzystając z pracowni kulinarnej zrealizowały kolejne wyzwania z programu Witaminki. W styczniu bohaterami programu były: cebula, buraczek, kalafior i papryka. Przedszkolaki wspólnie przygotowywały pyszne sałatki i kanapki. Podczas zajęć było pysznie, zdrowo i kolorowo.

grudzień

Przedszkolaki dzięki zapleczu kuchennemu upiekły i dekorowały pyszne świąteczne pierniczki.W ramach projektu „Ratujemy Gwiazdkę” klasa 8 dekorowała świąteczne ciasteczka.


listopad

8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tego dnia dzieci z oddziałów przedszkolnych obchodziły Dzień Zdrowego Śniadania. Przedszkolaki po zapoznaniu się z talerzem zdrowego żywienia dzięki zapleczu pracowni kulinarnej samodzielnie komponowały zdowe śniadanie.

16.11.uczniowie klasy 7 realizując zagadnienia z biologii dotyczące zdrowego odżywiania korzystali z pracowni kulinarnej. W trakcie zajęć przygotowywali drugie śniadanie wykorzystując informacje z piramidy zdrowego żywienia.


wrzesień-październik

Pracownia kulinarna cieszyła sie bardzo dużą popularnością w październiku.
Uczniowie klasy IV na zajęciach z wychowawcą poznawali zasady zdrowego odżywiania.Uwieńczeniem tego było przygotowanie przepysznych owocowych sałatek w pracowni kulinarnej.Było smacznie, zdrowo i kolorowo!!!
W październiku grupy przedszkolne zrealizowały dwa wyzwania z projektu ,,Witaminki” Bohaterem pierwszego wyzwania był pomidor. Przedszkolaki zapoznały się z rożnymi odmianami pomidorów, a także przygotowały pyszne dania z pomidorami w roli głównej.
Kolejne wyzwanie było prawdziwą ucztą z dynią w roli głównej. W tym dniu królowały między innymi dyniowe placuszki, gofry, leniwe kluseczki, frytki.
Największym wyzwaniem dla przedszkolaków były dyniowe wypieki.
Dnia 16 października uczniowie klasy I rozpoznawali owoce za pomocą zmysłów, poznali budowę jabłka. Prowadzili degustację owoców i i ulubionych ciast z owocami.
Grupa sześciolatków rozpoczęła realizacje edukacyjnego projektu ,,Witaminki” od ,,Ogórkowego wyzwania”. Podczas zajęć w pracowni przedszkolaki podjęły próbę samodzielnego i bezpiecznego obierania, krojenia oraz kiszenia ogórków.
18 września klasa II zagościła w pracowni kulinarnej. Uczniowie na zajęciach rozwijających kreatywność przygotowaki surówkę ze zgromadzonych wcześniej w klasie warzyw korzennych.

czerwiec

Uczniowie klasy czwartej w ramach Laboratoriów Prszyszłości, dzięki zapleczu kuchennemu wykonali projekt edukacyjny „Matmistrz w kuchn”i Ich zadaniem było  robienie listy zakupów, przeliczanie kosztu drugiego śniadania oraz przeliczanie kalorii za pomocą aplikacji Fitatu. Następnie wykorzystanie umiejętności czytania ze zrozumieniem i wykonanie kanapek i naleśników. Zajęcia odbyły sie na matematyce i języku polskim.


maj

12 mają 2023 roku uczniowie klasy IV w ramach lekcji języka angielskiegoodwiedzili pracownię kulinarną aby przygotować ulubione kanapki. Zajęcia miały służyć utrwaleniu poznanego na lekcjach języka angielskiego słownictwa nazywającego produkty

Na zajęciach kształtujących kreatywność uczniowie z klasy 5 przygotowywali pyszne kanapki. Najpierw wszystkie produkty zostały umyte i przygotowane a później każdy mógł sobie wykonać dowolną kanapkę. Przygotowanie szwedzkiego stołu z produktami pozwoliło każdemu wybrać ulubione produkty. Było pysznie i zdrowo.


kwiecień

W miesiącu kwietniu na zajęciach plastycznych uczniowie klasy piątej, dzięki zasobom pracowni kulinarnej, samodzielnie przygotowali masę solną, z której następnie wykonali płaskorzeźbę godła polskiego. Dalszy etap kolorowania nastąpi po świętach majowych.


marzec

W miesiącu marcu pracownia kulinarna cieszyła się ogromna popularnością.

Klas pierwsza gościła w pracowni aż dwa razy aby przygotować samodzielnie kolorową sałatkę owocową pełną witamin, a następnie pierwszaki wykorzystały samodzielnie w klasie wyhodowany szczypiorek i rzeżuchę i w pracowni kulinarnej przygotowały smaczną pastę z twarożkiem.

21 marca przedszkolaki  przygotowały zielone przyjęcie, aby uczcić nadejście wiosny. Było zdrowo, słodko i zielono. Mniam, mniam.

Natomiast klasa 4 na lekcji matematyki, dzięki zasobom pracowni kulinarnej, ćwiczyła ułamki realizując temat „Ułamek jako część całości”.Uczniowie dzielili produkty spożywcze i tym samym wykorzystywali więdzę matematyczną w praktyce.

.

 


luty

Klasa I na zajęciach z języka angielskiego, wykorzystując  zaplecze kuchenne, przygotowała z zimnej porcelany produkty spożywcze poznane na lekcji. Następnie dzieci  malowały je, powtarzając przy tym kolory. Ponadto uczniowie podpisywali wykonane produkty i segregowali je do odpowiedniej spożywczej kategorii, utrwalając w ten przyjemny sposób poznane na wcześniejszych lekcjach słownictwo. Klasa VIIIa przyłączyła się do obchodów Międzynarodowego Dnia Pizzy obchodzonego 9 lutego. Z tej okazji 14 lutego podczas zajęć z wychowawcą, uczniowie przygotowali i upiekli pizze ze swoimi ulubionymi dodatkami. Dnia 17.02.klasa VIIIb na zajęciach z wychowawcą doskonaliła swoje umiejętności kulinarne. Korzystając z urządzeń kuchennych w pracowni kulinarnej uczniowie przygotowali smaczne gofry.Po upieczeniu ozdabiali je według własnych pomysłów. Uczyli się też umiejętności panowana i organizowania własnej pracy.Było pysznie i kolorowo.Zajęcia dały uczniom wiele radości i satysfakcji.

 


styczeń

Uczniowie klasy VI podczas zajęć z wychowawcą omawiali aspekty zdrowego stylu życia. Jednym z nich jest zdrowe odżywianie. W ramach Laboratoriów Przyszłości uczniowie wykonali zdrową przekąskę z tortili, warzyw i wędlin, a także dowiedzieli się jak wyliczyć swoje BMI.


grudzień

Dnia 19 XII uczniowie klasy V podczas lekcji języka polskiego uczestniczyli w ,,podwieczorku”z panem Tumnusem, bohaterem lektury pt.,,Opowieści z Narnii.Lew, Czarownica i stara szafa”.Korzystając z zasobów pracowni kulinarnej zaparzyli świąteczną herbatkę, przygotowali ciasteczka i przenieśli się w magiczny świat Narnii, opowiadając o przygodach czwórki rodzeństwa. Aromat świątecznej herbaty i ciasteczek dostarczył uczniom wiele wrażeń związanych z opowieściami o niezwykłych wydarzeniach z lektury, ale też wprowadził w nastrój Świąt Bożego Narodzenia.

 

20 XII uczniowie klasy V podczas lekcji języka angielskiego utrwalali świąteczne słownictwo korzystając z zasobów pracowni kulinarnej. Dzieci dekorowały pierniczki, piły angielską herbatkę, słuchały angielskich piosenek świątecznych oraz ćwiczyli konwersację w języku angielskim.

Święta tuż, tuż, więc dzieci z grup przedszkolnych oraz z klasy III zgodnie z tradycją upiekły pyszne świąteczne pierniczki. Pięknie udekorowane ciasteczka czekają na Przedszkolna Wigilię.

 


listopad

Dnia 16 listopada uczniowie klasy II w ramach programu laboratoria przyszłości przygotowali domowe zapiekanki.Każde dziecko stworzyło własną zapiekankę, taką jaką lubi najbardziej. O tym,że zajęcia były wyjątkowo udane świadczyły puste talerze.

Dnia 9 listopada klasa 3 na zajęciach rozwijających kreatywność uczyła się jak ważne jest zdrowe śniadanie. Przygotowali kanapki pamiętając o zdrowym odżywianiu następnie wspólnie zasiedli do śniadania.  Klasa 8a również miała zajęcia  kulinarne z okazji dnia zdrowego śniadania. Zadaniem uczniów było wykoanie zdrowego, a zarazem pomysłowego śniadania.


październik

Obchodząc Dzień Dyni sześciolatki upiekły pyszne ciasto dyniowe.

W grupie 3-4 latków odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których przedszkolaki przygotowywały gofry. Poznały kuchenne przybory, kroiły owoce i z pomocą pań przygotowały ciasto. Następnie samodzielnie ozdobiły gofry i przystąpiły do degustacji przygotowanych przysmaków. Smakowały wyśmienicie!

W ramach realizacji tematyki tygodnia ,,Jesień w sądzie” pięciolatki przygotowały kompot, a sześciolatki sałatkę owocową. Dzieci bardzo chętnie zaangażowały się w zajęcia, a degustacja kompotu i sałatki była bardzo przyjemna.

Dnia 19.10.2022 r. uczniowie klasy VII , VIII b oraz VIIIa mieli okazję wypróbować sprzęt kuchenny w pracowni kulinarnej podczas świętowania Dnia Chleba. W ramach zajęć uczniowie zapoznali się z procesem i etapami powstawania chleba oraz różnymi jego rodzajami. Następnie pod kierunkiem nauczycieli klasy VII i VIIIb przygotowali pyszne zapiekanki, a VIIIa- smażony chleb w jajku.Opiekunowie zwracali uwagę na bezpieczeństwo, zgodną współpracę i kreatywność uczniów.
Było smacznie i wesoło.

13 października na zajęciach kształtujących kreatywność w klasie 5 uczniowie wykonywali sałatki owocowe w postaci owocowych mandali. Powstały zdrowe i smaczne sałatki w nietypowej formie.

28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka, przy tej okazji uczniowie klas VI, VII i VIII a uczestniczyli w zajęciach promujących zdrowe odżywianie i walory zdrowotne jabłek. Klasa VII i VIIIa zorganizowały zajęcia w pracowni kulinarnej. Klasa VII przygotowała deser z jabłkiem w roli głównej. Klasa VIIIa wykonała szaszłyki owocowe, w których bazą było jabłko.


wrzesień

 

W poniedziałek 26 września uczniowie klasy szóstej i siódmej po raz pierwszy mieli okazję przebywać w naszej nowej kuchni. Temat lekcji plastyki brzmiał: „Smacznie, zdrowo, kolorowo”. Każdy starał się wykonać jak najsmaczniejszą kanapkę, opowiadając przy tym jakie kolory znajdują się w produktach spożywczych. Wszystko było pyszne.