Pracownia kulinarna
wrzesień-październik
Klasa 8 przygotowała wiele pyszności takich jak sałatka ze świeżych warzyw, wrapy wypełnione szeroką gamą warzyw, pyszne ciasteczka z gorzką czekoladą oraz galaretki z owocami.
W ramach programu Laboratoria Przyszłości klasa I 15.10.2024 r. wykorzystała wyposażenie pracowni kulinarnej do przygotowania sałatki owocowej. Uczniowie uczyli się prawidłowego i bezpiecznego posługiwania się przyborami kuchennymi. Nabyli umiejętności właściwego przygotowania i sprzątania stanowiska pracy.
maj i czerwiec
W maju pięcio i sześciolatki w ramach programu Witaminki przyrządziły pyszny smoothie ze szpinaku i banana oraz ciasto szpinakowe.
W czerwcu przyrządziły twarożek z rzodkiewką i pastę z groszku konserwowego.
kwiecień
25 kwietnia uczniowie klasy V podczas lekcji wych.fizycznego,korzystali z pracowni kulinarnej.W ramach programu ,,Trzymaj formę” uczniowie przygotowali pyszne sałatki i przekąski
Uczniowie klasy1 prowadzili hodowlę rzeżuchy, a następnie 23.04.2024 na zajęciach rozwijajacych kreatywność samodzielnie robili wiosenne kanapki na śniadanie.
W związku z obchodami Światowego Dnia Języka Angielskiego i zorganizowanego w szkole Międzyszkolnego Konkursu 'Culture Master’ uczniowie klasy 5 zaangażowali się w przygotowanie poczęstunku dla uczestników konkursu w szkolnej pracowni kulinarnej.
Dzięki pracowni kulinarnej przedszkola obchodziły dzień marchewki przygotowując pyszną i zdrową sałatke.
marzec
Dnia 20 marca klasa 8 na zajęciach kształtujących kreatywność korzystała z pracowni kulinarnej. Tym razem uczniowie przygotowali pyszne naleśniki, które konsumowane były z dżemem śliwkowym i wiśniowym.
luty
Na lekcji języka angielskiego klasa VI wykonała spagetti. Cały przepis i polecenia były w języku angielskim.
styczeń
Dnia 10 stycznia klasa VI na zajęciach kształtujących kreatywność przygotowywała oraz konsumowała naleśniki. Uczniowie samodzielnie przygotowali ciasto a następnie smażyli naleśniki. Jako dodatki wykorzystaliśmy dżemy, nutellę i owoce. Efekty tej kulinarnej przygody wszystkim smakowały.
Grupy pięciolatków i sześciolatków w styczniu korzystając z pracowni kulinarnej zrealizowały kolejne wyzwania z programu Witaminki. W styczniu bohaterami programu były: cebula, buraczek, kalafior i papryka. Przedszkolaki wspólnie przygotowywały pyszne sałatki i kanapki. Podczas zajęć było pysznie, zdrowo i kolorowo.
grudzień
Przedszkolaki dzięki zapleczu kuchennemu upiekły i dekorowały pyszne świąteczne pierniczki.W ramach projektu „Ratujemy Gwiazdkę” klasa 8 dekorowała świąteczne ciasteczka.
listopad
8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tego dnia dzieci z oddziałów przedszkolnych obchodziły Dzień Zdrowego Śniadania. Przedszkolaki po zapoznaniu się z talerzem zdrowego żywienia dzięki zapleczu pracowni kulinarnej samodzielnie komponowały zdowe śniadanie.
16.11.uczniowie klasy 7 realizując zagadnienia z biologii dotyczące zdrowego odżywiania korzystali z pracowni kulinarnej. W trakcie zajęć przygotowywali drugie śniadanie wykorzystując informacje z piramidy zdrowego żywienia.
wrzesień-październik
czerwiec
Uczniowie klasy czwartej w ramach Laboratoriów Prszyszłości, dzięki zapleczu kuchennemu wykonali projekt edukacyjny „Matmistrz w kuchn”i Ich zadaniem było robienie listy zakupów, przeliczanie kosztu drugiego śniadania oraz przeliczanie kalorii za pomocą aplikacji Fitatu. Następnie wykorzystanie umiejętności czytania ze zrozumieniem i wykonanie kanapek i naleśników. Zajęcia odbyły sie na matematyce i języku polskim.
maj
12 mają 2023 roku uczniowie klasy IV w ramach lekcji języka angielskiegoodwiedzili pracownię kulinarną aby przygotować ulubione kanapki. Zajęcia miały służyć utrwaleniu poznanego na lekcjach języka angielskiego słownictwa nazywającego produkty
Na zajęciach kształtujących kreatywność uczniowie z klasy 5 przygotowywali pyszne kanapki. Najpierw wszystkie produkty zostały umyte i przygotowane a później każdy mógł sobie wykonać dowolną kanapkę. Przygotowanie szwedzkiego stołu z produktami pozwoliło każdemu wybrać ulubione produkty. Było pysznie i zdrowo.
kwiecień
W miesiącu kwietniu na zajęciach plastycznych uczniowie klasy piątej, dzięki zasobom pracowni kulinarnej, samodzielnie przygotowali masę solną, z której następnie wykonali płaskorzeźbę godła polskiego. Dalszy etap kolorowania nastąpi po świętach majowych.
marzec
W miesiącu marcu pracownia kulinarna cieszyła się ogromna popularnością.
Klas pierwsza gościła w pracowni aż dwa razy aby przygotować samodzielnie kolorową sałatkę owocową pełną witamin, a następnie pierwszaki wykorzystały samodzielnie w klasie wyhodowany szczypiorek i rzeżuchę i w pracowni kulinarnej przygotowały smaczną pastę z twarożkiem.
21 marca przedszkolaki przygotowały zielone przyjęcie, aby uczcić nadejście wiosny. Było zdrowo, słodko i zielono. Mniam, mniam.
Natomiast klasa 4 na lekcji matematyki, dzięki zasobom pracowni kulinarnej, ćwiczyła ułamki realizując temat „Ułamek jako część całości”.Uczniowie dzielili produkty spożywcze i tym samym wykorzystywali więdzę matematyczną w praktyce.
.
luty
Klasa I na zajęciach z języka angielskiego, wykorzystując zaplecze kuchenne, przygotowała z zimnej porcelany produkty spożywcze poznane na lekcji. Następnie dzieci malowały je, powtarzając przy tym kolory. Ponadto uczniowie podpisywali wykonane produkty i segregowali je do odpowiedniej spożywczej kategorii, utrwalając w ten przyjemny sposób poznane na wcześniejszych lekcjach słownictwo. Klasa VIIIa przyłączyła się do obchodów Międzynarodowego Dnia Pizzy obchodzonego 9 lutego. Z tej okazji 14 lutego podczas zajęć z wychowawcą, uczniowie przygotowali i upiekli pizze ze swoimi ulubionymi dodatkami. Dnia 17.02.klasa VIIIb na zajęciach z wychowawcą doskonaliła swoje umiejętności kulinarne. Korzystając z urządzeń kuchennych w pracowni kulinarnej uczniowie przygotowali smaczne gofry.Po upieczeniu ozdabiali je według własnych pomysłów. Uczyli się też umiejętności panowana i organizowania własnej pracy.Było pysznie i kolorowo.Zajęcia dały uczniom wiele radości i satysfakcji.
styczeń
Uczniowie klasy VI podczas zajęć z wychowawcą omawiali aspekty zdrowego stylu życia. Jednym z nich jest zdrowe odżywianie. W ramach Laboratoriów Przyszłości uczniowie wykonali zdrową przekąskę z tortili, warzyw i wędlin, a także dowiedzieli się jak wyliczyć swoje BMI.
grudzień
Dnia 19 XII uczniowie klasy V podczas lekcji języka polskiego uczestniczyli w ,,podwieczorku”z panem Tumnusem, bohaterem lektury pt.,,Opowieści z Narnii.Lew, Czarownica i stara szafa”.Korzystając z zasobów pracowni kulinarnej zaparzyli świąteczną herbatkę, przygotowali ciasteczka i przenieśli się w magiczny świat Narnii, opowiadając o przygodach czwórki rodzeństwa. Aromat świątecznej herbaty i ciasteczek dostarczył uczniom wiele wrażeń związanych z opowieściami o niezwykłych wydarzeniach z lektury, ale też wprowadził w nastrój Świąt Bożego Narodzenia.
20 XII uczniowie klasy V podczas lekcji języka angielskiego utrwalali świąteczne słownictwo korzystając z zasobów pracowni kulinarnej. Dzieci dekorowały pierniczki, piły angielską herbatkę, słuchały angielskich piosenek świątecznych oraz ćwiczyli konwersację w języku angielskim.
Święta tuż, tuż, więc dzieci z grup przedszkolnych oraz z klasy III zgodnie z tradycją upiekły pyszne świąteczne pierniczki. Pięknie udekorowane ciasteczka czekają na Przedszkolna Wigilię.
listopad
Dnia 16 listopada uczniowie klasy II w ramach programu laboratoria przyszłości przygotowali domowe zapiekanki.Każde dziecko stworzyło własną zapiekankę, taką jaką lubi najbardziej. O tym,że zajęcia były wyjątkowo udane świadczyły puste talerze.
Dnia 9 listopada klasa 3 na zajęciach rozwijających kreatywność uczyła się jak ważne jest zdrowe śniadanie. Przygotowali kanapki pamiętając o zdrowym odżywianiu następnie wspólnie zasiedli do śniadania. Klasa 8a również miała zajęcia kulinarne z okazji dnia zdrowego śniadania. Zadaniem uczniów było wykoanie zdrowego, a zarazem pomysłowego śniadania.
październik
Obchodząc Dzień Dyni sześciolatki upiekły pyszne ciasto dyniowe.
W grupie 3-4 latków odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których przedszkolaki przygotowywały gofry. Poznały kuchenne przybory, kroiły owoce i z pomocą pań przygotowały ciasto. Następnie samodzielnie ozdobiły gofry i przystąpiły do degustacji przygotowanych przysmaków. Smakowały wyśmienicie!
W ramach realizacji tematyki tygodnia ,,Jesień w sądzie” pięciolatki przygotowały kompot, a sześciolatki sałatkę owocową. Dzieci bardzo chętnie zaangażowały się w zajęcia, a degustacja kompotu i sałatki była bardzo przyjemna.
Dnia 19.10.2022 r. uczniowie klasy VII , VIII b oraz VIIIa mieli okazję wypróbować sprzęt kuchenny w pracowni kulinarnej podczas świętowania Dnia Chleba. W ramach zajęć uczniowie zapoznali się z procesem i etapami powstawania chleba oraz różnymi jego rodzajami. Następnie pod kierunkiem nauczycieli klasy VII i VIIIb przygotowali pyszne zapiekanki, a VIIIa- smażony chleb w jajku.Opiekunowie zwracali uwagę na bezpieczeństwo, zgodną współpracę i kreatywność uczniów.
Było smacznie i wesoło.
13 października na zajęciach kształtujących kreatywność w klasie 5 uczniowie wykonywali sałatki owocowe w postaci owocowych mandali. Powstały zdrowe i smaczne sałatki w nietypowej formie.
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka, przy tej okazji uczniowie klas VI, VII i VIII a uczestniczyli w zajęciach promujących zdrowe odżywianie i walory zdrowotne jabłek. Klasa VII i VIIIa zorganizowały zajęcia w pracowni kulinarnej. Klasa VII przygotowała deser z jabłkiem w roli głównej. Klasa VIIIa wykonała szaszłyki owocowe, w których bazą było jabłko.
wrzesień
W poniedziałek 26 września uczniowie klasy szóstej i siódmej po raz pierwszy mieli okazję przebywać w naszej nowej kuchni. Temat lekcji plastyki brzmiał: „Smacznie, zdrowo, kolorowo”. Każdy starał się wykonać jak najsmaczniejszą kanapkę, opowiadając przy tym jakie kolory znajdują się w produktach spożywczych. Wszystko było pyszne.