Pracownia kulinarna

Pracownia kulinarna

październik

Obchodząc Dzień Dyni sześciolatki upiekły pyszne ciasto dyniowe.

W grupie 3-4 latków odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których przedszkolaki przygotowywały gofry. Poznały kuchenne przybory, kroiły owoce i z pomocą pań przygotowały ciasto. Następnie samodzielnie ozdobiły gofry i przystąpiły do degustacji przygotowanych przysmaków. Smakowały wyśmienicie!

W ramach realizacji tematyki tygodnia ,,Jesień w sądzie” pięciolatki przygotowały kompot, a sześciolatki sałatkę owocową. Dzieci bardzo chętnie zaangażowały się w zajęcia, a degustacja kompotu i sałatki była bardzo przyjemna.

Dnia 19.10.2022 r. uczniowie klasy VII , VIII b oraz VIIIa mieli okazję wypróbować sprzęt kuchenny w pracowni kulinarnej podczas świętowania Dnia Chleba. W ramach zajęć uczniowie zapoznali się z procesem i etapami powstawania chleba oraz różnymi jego rodzajami. Następnie pod kierunkiem nauczycieli klasy VII i VIIIb przygotowali pyszne zapiekanki, a VIIIa- smażony chleb w jajku.Opiekunowie zwracali uwagę na bezpieczeństwo, zgodną współpracę i kreatywność uczniów.
Było smacznie i wesoło.

13 października na zajęciach kształtujących kreatywność w klasie 5 uczniowie wykonywali sałatki owocowe w postaci owocowych mandali. Powstały zdrowe i smaczne sałatki w nietypowej formie.

28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka, przy tej okazji uczniowie klas VI, VII i VIII a uczestniczyli w zajęciach promujących zdrowe odżywianie i walory zdrowotne jabłek. Klasa VII i VIIIa zorganizowały zajęcia w pracowni kulinarnej. Klasa VII przygotowała deser z jabłkiem w roli głównej. Klasa VIIIa wykonała szaszłyki owocowe, w których bazą było jabłko.


wrzesień

 

W poniedziałek 26 września uczniowie klasy szóstej i siódmej po raz pierwszy mieli okazję przebywać w naszej nowej kuchni. Temat lekcji plastyki brzmiał: „Smacznie, zdrowo, kolorowo”. Każdy starał się wykonać jak najsmaczniejszą kanapkę, opowiadając przy tym jakie kolory znajdują się w produktach spożywczych. Wszystko było pyszne.