Pracownia kulinarna

Pracownia kulinarna

czerwiec

Uczniowie klasy czwartej w ramach Laboratoriów Prszyszłości, dzięki zapleczu kuchennemu wykonali projekt edukacyjny „Matmistrz w kuchn”i Ich zadaniem było  robienie listy zakupów, przeliczanie kosztu drugiego śniadania oraz przeliczanie kalorii za pomocą aplikacji Fitatu. Następnie wykorzystanie umiejętności czytania ze zrozumieniem i wykonanie kanapek i naleśników. Zajęcia odbyły sie na matematyce i języku polskim.


maj

12 mają 2023 roku uczniowie klasy IV w ramach lekcji języka angielskiegoodwiedzili pracownię kulinarną aby przygotować ulubione kanapki. Zajęcia miały służyć utrwaleniu poznanego na lekcjach języka angielskiego słownictwa nazywającego produkty

Na zajęciach kształtujących kreatywność uczniowie z klasy 5 przygotowywali pyszne kanapki. Najpierw wszystkie produkty zostały umyte i przygotowane a później każdy mógł sobie wykonać dowolną kanapkę. Przygotowanie szwedzkiego stołu z produktami pozwoliło każdemu wybrać ulubione produkty. Było pysznie i zdrowo.


kwiecień

W miesiącu kwietniu na zajęciach plastycznych uczniowie klasy piątej, dzięki zasobom pracowni kulinarnej, samodzielnie przygotowali masę solną, z której następnie wykonali płaskorzeźbę godła polskiego. Dalszy etap kolorowania nastąpi po świętach majowych.


marzec

W miesiącu marcu pracownia kulinarna cieszyła się ogromna popularnością.

Klas pierwsza gościła w pracowni aż dwa razy aby przygotować samodzielnie kolorową sałatkę owocową pełną witamin, a następnie pierwszaki wykorzystały samodzielnie w klasie wyhodowany szczypiorek i rzeżuchę i w pracowni kulinarnej przygotowały smaczną pastę z twarożkiem.

21 marca przedszkolaki  przygotowały zielone przyjęcie, aby uczcić nadejście wiosny. Było zdrowo, słodko i zielono. Mniam, mniam.

Natomiast klasa 4 na lekcji matematyki, dzięki zasobom pracowni kulinarnej, ćwiczyła ułamki realizując temat „Ułamek jako część całości”.Uczniowie dzielili produkty spożywcze i tym samym wykorzystywali więdzę matematyczną w praktyce.

.

 


luty

Klasa I na zajęciach z języka angielskiego, wykorzystując  zaplecze kuchenne, przygotowała z zimnej porcelany produkty spożywcze poznane na lekcji. Następnie dzieci  malowały je, powtarzając przy tym kolory. Ponadto uczniowie podpisywali wykonane produkty i segregowali je do odpowiedniej spożywczej kategorii, utrwalając w ten przyjemny sposób poznane na wcześniejszych lekcjach słownictwo. Klasa VIIIa przyłączyła się do obchodów Międzynarodowego Dnia Pizzy obchodzonego 9 lutego. Z tej okazji 14 lutego podczas zajęć z wychowawcą, uczniowie przygotowali i upiekli pizze ze swoimi ulubionymi dodatkami. Dnia 17.02.klasa VIIIb na zajęciach z wychowawcą doskonaliła swoje umiejętności kulinarne. Korzystając z urządzeń kuchennych w pracowni kulinarnej uczniowie przygotowali smaczne gofry.Po upieczeniu ozdabiali je według własnych pomysłów. Uczyli się też umiejętności panowana i organizowania własnej pracy.Było pysznie i kolorowo.Zajęcia dały uczniom wiele radości i satysfakcji.

 


styczeń

Uczniowie klasy VI podczas zajęć z wychowawcą omawiali aspekty zdrowego stylu życia. Jednym z nich jest zdrowe odżywianie. W ramach Laboratoriów Przyszłości uczniowie wykonali zdrową przekąskę z tortili, warzyw i wędlin, a także dowiedzieli się jak wyliczyć swoje BMI.


grudzień

Dnia 19 XII uczniowie klasy V podczas lekcji języka polskiego uczestniczyli w ,,podwieczorku”z panem Tumnusem, bohaterem lektury pt.,,Opowieści z Narnii.Lew, Czarownica i stara szafa”.Korzystając z zasobów pracowni kulinarnej zaparzyli świąteczną herbatkę, przygotowali ciasteczka i przenieśli się w magiczny świat Narnii, opowiadając o przygodach czwórki rodzeństwa. Aromat świątecznej herbaty i ciasteczek dostarczył uczniom wiele wrażeń związanych z opowieściami o niezwykłych wydarzeniach z lektury, ale też wprowadził w nastrój Świąt Bożego Narodzenia.

 

20 XII uczniowie klasy V podczas lekcji języka angielskiego utrwalali świąteczne słownictwo korzystając z zasobów pracowni kulinarnej. Dzieci dekorowały pierniczki, piły angielską herbatkę, słuchały angielskich piosenek świątecznych oraz ćwiczyli konwersację w języku angielskim.

Święta tuż, tuż, więc dzieci z grup przedszkolnych oraz z klasy III zgodnie z tradycją upiekły pyszne świąteczne pierniczki. Pięknie udekorowane ciasteczka czekają na Przedszkolna Wigilię.

 


listopad

Dnia 16 listopada uczniowie klasy II w ramach programu laboratoria przyszłości przygotowali domowe zapiekanki.Każde dziecko stworzyło własną zapiekankę, taką jaką lubi najbardziej. O tym,że zajęcia były wyjątkowo udane świadczyły puste talerze.

Dnia 9 listopada klasa 3 na zajęciach rozwijających kreatywność uczyła się jak ważne jest zdrowe śniadanie. Przygotowali kanapki pamiętając o zdrowym odżywianiu następnie wspólnie zasiedli do śniadania.  Klasa 8a również miała zajęcia  kulinarne z okazji dnia zdrowego śniadania. Zadaniem uczniów było wykoanie zdrowego, a zarazem pomysłowego śniadania.


październik

Obchodząc Dzień Dyni sześciolatki upiekły pyszne ciasto dyniowe.

W grupie 3-4 latków odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których przedszkolaki przygotowywały gofry. Poznały kuchenne przybory, kroiły owoce i z pomocą pań przygotowały ciasto. Następnie samodzielnie ozdobiły gofry i przystąpiły do degustacji przygotowanych przysmaków. Smakowały wyśmienicie!

W ramach realizacji tematyki tygodnia ,,Jesień w sądzie” pięciolatki przygotowały kompot, a sześciolatki sałatkę owocową. Dzieci bardzo chętnie zaangażowały się w zajęcia, a degustacja kompotu i sałatki była bardzo przyjemna.

Dnia 19.10.2022 r. uczniowie klasy VII , VIII b oraz VIIIa mieli okazję wypróbować sprzęt kuchenny w pracowni kulinarnej podczas świętowania Dnia Chleba. W ramach zajęć uczniowie zapoznali się z procesem i etapami powstawania chleba oraz różnymi jego rodzajami. Następnie pod kierunkiem nauczycieli klasy VII i VIIIb przygotowali pyszne zapiekanki, a VIIIa- smażony chleb w jajku.Opiekunowie zwracali uwagę na bezpieczeństwo, zgodną współpracę i kreatywność uczniów.
Było smacznie i wesoło.

13 października na zajęciach kształtujących kreatywność w klasie 5 uczniowie wykonywali sałatki owocowe w postaci owocowych mandali. Powstały zdrowe i smaczne sałatki w nietypowej formie.

28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka, przy tej okazji uczniowie klas VI, VII i VIII a uczestniczyli w zajęciach promujących zdrowe odżywianie i walory zdrowotne jabłek. Klasa VII i VIIIa zorganizowały zajęcia w pracowni kulinarnej. Klasa VII przygotowała deser z jabłkiem w roli głównej. Klasa VIIIa wykonała szaszłyki owocowe, w których bazą było jabłko.


wrzesień

 

W poniedziałek 26 września uczniowie klasy szóstej i siódmej po raz pierwszy mieli okazję przebywać w naszej nowej kuchni. Temat lekcji plastyki brzmiał: „Smacznie, zdrowo, kolorowo”. Każdy starał się wykonać jak najsmaczniejszą kanapkę, opowiadając przy tym jakie kolory znajdują się w produktach spożywczych. Wszystko było pyszne.